Workout på dina villkor

Hälsa

Om kroppen börjar ställa till det – sök vård

Att söka vård när kroppen börjar visa tecken på problem är viktigt. Det underlättar för att hålla sig frisk och få rätt behandling. Känner du av symptom av olika slag bör du gå till en läkare eller en annan hälsovårdspersonal för att få hjälp.

Det finns olika typer av vård att välja mellan, beroende på vad problemet är. Om du har en akut sjukdom eller skada ska du söka vård på en akutmottagning eller ringa 112. Lider du av ett kroniskt tillstånd, till exempel diabetes eller högt blodtryck, bör du istället gå till en vårdcentral eller en specialistmottagning. Till exempel finns specialister för hjärtbesvär på en hjärtmottagning och specialister för urologiska besvär finns på en urologimottagning Du kan klicka här för att läsa mer.

Vänta inte

Undvik inte att söka vård, eftersom det kan förvärra problemet och göra det svårare att behandla. Om du har ont i bröstet, feber, svårt att andas eller andra allvarliga symtom, bör du söka vård omedelbart. Har du istället mildare symtom eller ett kroniskt tillstånd, bör du söka vård så snart som möjligt.

Det är också viktigt att följa instruktioner från vårdpersonalen och att ta mediciner och göra tester som de föreskriver. Det kan hjälpa till att förebygga komplikationer och göra det lättare att behandla problemet.