Workout på dina villkor

Jogging, Tips

Snabba joggingtips

För att sparka igång med lite träningstips så tänkte vi inleda med att ge våra bästa tips till den som vill komma igång med lite jogging, men som har svårt att få rutin på det.

Jogging alltså.. denna klassiska motionsform som är lika naturlig som att gå ungefär. Utan att bli alltför anatomiska eller vetenskapliga så kan vi säga att jogging är en bra träningsform eftersom ansträngningen tränar både muskulatur i kroppen, syreupptagningsförmågan i lungorna och det stärker hjärtat. Du får helt enkelt bättre kondition och ju större kapacitet hjärtat har att transportera syre ut till blodet, desto bättre kondition har du.

Att komma igång med jogging kan dock vara en pina. Har man inte joggat på länge eller inte alls för den delen så är det sjukt jobbigt, och de första gångerna kanske man bara orkar några minuter. Sånt gör lätt att motivationen dalar, och det är just därför som vi ska ge några snabba tips här till den som vill komma igång.

  1. Ta det i din takt – Orkar du bara tio minuter första gången? Jättebra, det är ett första steg på vägen. Nästa gång orkar du tolv minuter.
  2. Gång/Promenad – Och på tal om ”gång”, det är inte alls en dålig idé att från början ”bara” gå raska promenader, till dess att du känner att du orkar med att jogga lite lätt. Att kombinera är inte heller någon dålig idé. Bestäm en sluttid för aktiviteten, jogga så länge du orkar och promenera därefter i rask takt resten av tiden. Ytterligare en variant är förstås att köra intervaller – jogga, promenera, jogga, promenera och så vidare.
  3. Kör inte för hårt från början – Är du ovan påfrestningen av jobbig träning så kommer det garanterat att bli svårt att hålla uppe motivationen om du i slutet av varje pass är helt slutkörd.