Workout på dina villkor

Hälsa, Tips

Viktigt med sömn och återhämtning

Det blir alltmer uppmärksammat hur viktigt det är med sömnen för att kroppen och själen ska kunna återhämta sig. Förutom att vi ska vara fysiskt aktiva i någon form beroende på förutsättningar och ålder så är just sömnen mycket viktig.

Vetenskapen säger

Jo den säger att vi ska sova 7-8 timmar per natt lite beroende på våra behov. De timmarna är livsviktiga för att balansera hormoner i kroppen och att muskler och kroppsapparaten får chans att ”reparera” sig efter dagens arbete. Dessutom tänker vi inte på detta, så går vi in i väggen, bränner ut oss och mår dåligt. Det kan till och med bli väldigt allvarliga konsekvenser om vi ständigt lider av sömnbrist. Immunförsvaret svajar, vi drar på oss förkylningar och kan också trigga mer allvarliga sjukdomar.

Stress den stora boven

Dessvärre så är stress den stora boven i mångas fall och det kräver lite planering i våra liv för att komma till rätta. För att inte tala om mobiler och TV som vi ligger och knappar på strax innan vi ska sova. Disciplin är vad som behövs. Inget knappande strax innan du ska sova, hjärnan och ögon är på helspänn. Bättre att lyssna på en ljudbok eller lugn musik. Ibland kan du behöva lite hjälp på vägen för att komma tillrätta med problemen.