Workout på dina villkor

Löpning

Börja med löpning

Att börja med löpning behöver inte vara för att man har som mål att springa maraton eller bli en professionell löpare, de flesta gör det för att komma i bättre form och att helt enkelt bli mer hälsosam.

Det finns många sidor på nätet där man kan få tips om nybörjarprogram som passar de flesta som inte känner sig vara i fantastisk form och behöver ett lugnare tempo till att börja med. Känner man själv att man är en av dem ska man absolut plocka upp ett nybörjarprogram istället för att försöka arbeta fram ett själv.

Dessa program kör oftast med högst tre pass i veckan, detta är för att återhämtningstiden är minst lika viktig som att faktiskt träna. När man tränar bryter man ned musklerna, det är detta vi sedan känner av som träningsvärk, och det är ett måste för att kroppen ska kunna bygga upp musklerna starkare efteråt.

Man behöver egentligen ingen speciell utrustning för att kunna börja springa, så länge man har bra kläder för vädret klarar man sig oftast utan problem. Det är bara en sak som man verkligen ska se till att skaffa och det är ett bra par skor. När man springer utsätts fötterna för betydligt mer än då man bara är ute och går, för att få bästa chansen att undvika skador och andra problem behöver man ett par skor med bra utformning och dämpning. Idag är det nästan lika lätt att köpa ett par passande skor på nätet som det är att besöka en sko- eller sportbutik.

När man sedan kommer in i löpningen kan man överväga att skaffa lite andra praktiska saker, som till exempel ett mobilarmband så man kan lyssna på musik medan man springer och inte behöva ha mobilen i fickan. Även mer anpassade kläder som tights och löparjacka kan vara väldigt skönt att ha.