Workout på dina villkor

Hälsa, Tips, Träning

Komma igång

Det är lätt att prata om hur man springer ett maraton, eller vad man ska tänka på när man ska ut i joggingspåret. Men för alla som börjar på noll? Hur startar man ens?

Motivation

Du måste ha motivation för att du ska orka träna. Du måste ha ett mål eller någonting annat som får dig att kliva upp ur stolen eller soffan. Det är samma sak som när man ska sluta röka: är man inte motiverad kommer man att falla tillbaka i gamla vanor.

Skriv upp några saker som du vill uppnå med träningen. Sätt inte för höga mål på en gång. Du kommer du bara bli besviken när du inte ser någon skillnad efter några pass.

Sätt upp lappen på kylskåpet eller på dörren så du kan se den varje gång du går genom hemmet. Den är din motivation och när du känner dig slö och inte vill träna, ska du titta på lappen och komma ihåg varför du gör det här.

Små delmål

Med detta menar vi att du ska ha flera små mål istället för ett stort. Fokusera inte på att du ska ”tappa 30 kg” för det är alldeles för stort. Tänk hellre att du ska gå ned en klädstorlek, eller att du ska orka gå lite längre efter en vecka av promenader. Sådana mål är viktiga att hålla fast vid.

Börja smått

Ta inte ut dig i början. Många som aldrig riktigt har tränat blir sjuk om de tar i för hårt. När man tränar hårt är immunförsvaret lite försvagat och man blir lättare förkyld. Börja smått. Promenader tre gånger i veckan kan vara en lämplig start. Efter det kan du utöka antingen längden på promenaderna eller antal dagar, ta det som passar ditt schema bäst.

Ha promenaderna som rutin innan du börja gå på gym eller lägger in hårdare konditionspass. Då vet du att även om du inte orkar gå på gymmet tre gånger i veckan så har du i alla fall promenaderna att luta dig tillbaka på.