Workout på dina villkor

Tips, Träning

Längdskidor som träningsform

Nu när vintern är inpå oss är det många som börjar fuska något med träningen, dels för att det blir kallt men också för att orken lätt försvinner för en del. Men vintern är perfekt tid för en annan form av träning: längdskidåkning!

shutterstock_89971747

Tittar man på konditionen, mer specifikt på syreupptagningen, så har man uppmätt de högsta värdena hos just skidåkare, flera studier har kommit fram till detta.

Längdskidåkning är som en naturlig form av intervallträning, den har en så pass varierad belastningsgrad att den fungerar utmärkt för att bygga upp kondition, vilken ju är grunden för en god fysik.

Den högsta belastningen för skidåkare ser man i uppförsbackarna, många skulle nog jämföra detta som när en löpare springer uppför, men när man åker skidor så är det inte bara benen som behöver arbeta, överkroppen måste även den utföra en hel del arbete.

För att komma in i denna träningsform behöver man ju först och främst ett par passande skidor och stavar, man kan antingen besöka denna sida eller fråga i sin lokala sportbutik.

Sedan behöver man även bra valla, utan den så kommer man inte att ha trevliga träningspass då snön bara fastnar under skidan och gör det näst intill omöjligt att ta sig fram. Medan man ofta kan hitta detta i vanliga sportbutiker är det mycket bättre att vända sig till en riktigt expert, då vet man att man får rätt produkt.

Är man nybörjare och inte har så hög kondition kan det vara bra att börja med två eller tre träningspass i veckan, detta kan ofta räcka för att uppleva en förbättring av formen inom en månad eller så.

Konditionsträningen kommer att ge riktigt bra långsiktiga effekter, man får bland annat ett starkare hjärta, vilken ju är bra på så många sätt och vis, men även energibalansen kommer att förbättras, vilket hjälper en att bättre hålla vikten.