Workout på dina villkor

Hälsa, Tips, Träning

Träning och hälsa

Träning är en väldigt bred term, gemensamt för träning är i regel att det innebär någon form av fysisk aktivitet. Det finns få begränsningar för vad som kan vara träning. Det finns organiserad träning i alla de olika sporter som går att utöva, både i grupp och individuellt.

På senare år har även gym fått ett uppsving i popularitet, där du både kan träna styrka och kondition. Även nygamla träningsmetoder har fått ett uppsving som fokuserar på både mental och fysisk träning, till exempel yoga. Att kombinera fysisk ansträngning med avslappning och rörlighet är en bra träningsmetod i tider av mer stillasittande arbete.

Träning och kost

En viktig del för prestationen i all träning är en bra kost. Att äta hälsosamt är en investering i en bra hälsa och det är särskilt viktigt för dig som tränar. Du kan ha olika mål med din träning och för att uppnå dessa mål måste du också lägga upp din kost utefter det målet. Till exempel om du vill bygga muskler behöver du äta mer protein och i vissa fall öka intaget av kalorier. Om du tränar för att gå ner i vikt till exempel genom löpning eller annan fettförbrännande träning är det viktigt att du äter mat som ger energi till träningen och minskar på onyttigheterna.

Hälsocoaching

Ibland kan det vara svårt att tillgodogöra sig alla tips och hur du ska lägga upp träningen efter dina personliga behov. Som tur kan du få hjälp för att nå målet med din träning. Hälsocoaching och träningsprogram är en viktig del i att få en struktur på träningen och få välbehövliga tips. Det är inte alltid lätt att få ihop planering av träning och kost eller att motivera dig själv till att träna och äta rätt i vardagen. En bra och effektiv träning är på grund av dess positiva effekter på kropp och hälsa dock en god investering inför framtiden.