Workout på dina villkor

Gymmet, Hälsa, Tips, Träning

Avslappning efter träning

Träning är en av nycklarna till god hälsa och ett långt liv. Om du håller dig aktiv kan du njuta av en friskare ålderdom och må bra året runt. Tillsammans med träning kommer avslappning, något som en del träningsentusiaster missar eller struntar i. Rätt avslappning ger bättre återhämtning och minskar skaderisken. 

Massage/kiropraktor

Unna kroppen massage varannan vecka och besök en kiropraktor en gång i månaden. Har du ett problemområde kan du behöva gå oftare tills du mår bättre. Det är vanligt att sträcka muskler och senor när du tränar hårt eller börjar med en ny aktivitet. Risken minskar om du är mjuk i kroppen och har en kiropraktor som går igenom kroppen och varje månad.

Stretch

Stretch minskar inte träningsvärken dagen efter men kan vara bra för att mjuka upp kroppen innan träningen. Ett stretchningspass ska göra dig varm i kläderna. Om du lider av överrörlighet ska du vara försiktig när du stretchar och inte överdriva, försök inte använda stretchning för att bli vigare. Risken finns att du gör dig illa. Du kan själv undersöka om du är överrörlig genom att stå rakt och se om knäna faller i linje med benen och får en båge på baksidan av knäet istället för att gå inåt. Samma sak kan du göra med överarmarna och se om insidan av armbågen blir konkav eller konvex.