Workout på dina villkor

Gymmet, Hälsa, Tips, Träning

Börja gå på gym

Man måste ha stor självdisciplin för att lyckas träna hemma, själv. Och det kan vara svårt att uppnå de resultat man vill med bara hemmautrustning. Att börja gå på gymmet kan vara en stor förändring. 

shutterstock_94299514

Boka tid med personalen

Skapa ett schema tillsammans med personalen. Många gym låter en göra detta gratis. Du får någon som följer med och visar hur maskiner fungerar och skapar ett träningsschema anpassat åt dig. Ni kan gå igenom vilka resultat du förväntar dig, hur du ska äta och hur ofta du ska träna samt får du chansen att berätta om eventuella problem och skador du har.

Många tror fortfarande att gym bara är till för muskelbyggare och att man själv inte platsar, att man är för gammal eller för rund eller för tanig och svag. Detta stämmer absolut inte, idag går var och varannan till gymmet för att träna, en del bygger muskler andra kondition. Många går också för att hålla blodcirkulationen igång och undvika skador eller ledproblem så det finns något för alla åldrar och storlekar. Många gym har dessutom ett flertal gruppass man kan delta i om man inte vill arbeta med just hantlar och styrketräningsmaskiner.

sh_group_training_gym_

Bra kläder

För att trivas medan du tränar är det viktigt att bära rätt sorts kläder. Funktionsmaterial och syntettyger är bäst på att transportera bort fukten från kroppen. De har också bra stretchmaterial. Det finns mängder med sportmärken, en del dyra och exklusiva och andra som är billigare utan att vara sämre och visst är det roligt att få känna sig snygg även på gymmet trots att man har bekväma kläder för ändamålet. Idag används många sportigare plagg även till vardags.

Om du känner dig nöjd med och i kläderna du köper, kommer du att trivas mer under träningspassen. Ska du mest träna kondition är det bättre med tajta kläder. Vill du hellre fokusera på styrketräning kan lössittande plagg vara bättre. Man vill inte bära kläder som hindrar musklerna för att stretcha och arbeta fullt ut.

Självförtroende

Är man precis i början av sin träningsresa kan man bli skrämd på gymmet. Många stamkunder lyfter sin egen kroppsvikt gånger tre och en del ser ut att kunna springa i flera mil utan att påverkas. Som nybörjare kanske man inte kan ta så stora vikter eller springa mer än några minuter, men det gäller att stänga ute alla andra. Och att man skaffar ett gymsjälvförtroende.

Ingen är den andre lik och man ska inte jämföra sig med andra. På gymmet ska man komma ihåg att alla är själviska. Folk spenderar i princip all tid helt fokuserad på sig själv och lägger knappt märke till de andra i rummet.