Workout på dina villkor

Gymmet, Tips

Bygg ett eget hemmagym

Att bygga ett hemmagym är ett bra alternativ till att köpa ett gymkort. Den initiala investeringen blir oftast relativt sett hög om du köper utrustning med bra kvalitet (vilket nästan alltid är att föredra), men å andra sidan så håller de flesta gymprylar nästan i evighet så det kommer snabbt betala tillbaka sig.

Utrymmet avgör vad du kan bygga

Om du ska bygga ett eget gym så måste du anpassa dig efter din omgivning och din egen hemmamiljö. Hur du bor blir väldigt gränssättande. Det som är att föredra är en ensamliggande villa med en källare eller garage med betonggolv. Detta gäller särskilt om du vill träna med tunga vikter. Den som marklyfter 2–3 gånger sin egen kroppsvikt bör inte smälla ner skivstången på parkettgolvet i en vanlig hyreslägenhet på tredje våningen. Bra saker att ha hemma om du bor i en lägenhet är till exempel kettlebells, hopprep, en yogamatta och, om du har ett eget rum för din träning, en roddmaskin. Fördelen med både roddmaskin och kettlebells är att de dubblar genom att både vara bra för att bygga styrka, men också är bland de bästa konditionsbyggande redskap som finns.

Villa ger fler alternativ

För dig som bor i villa finns en uppsjö av möjligheter när det kommer till att bygga ett hemmagym. Allt från någon form av multimaskin till en bänkpress och ett squatrack, eller motsvarande utrustning, vilket också passar i en lägenhet. Den händige som vill pyssla med funktionell träning eller stronman-inspirerad träning kan bygga mycket själv. Svetsa ett pullup-rack, gjut atlasstenar eller snida en stock att använda till pressar. Om du kommer jobba mycket med tunga vikter är en gummimatta eller såna mattor som man brukar ha i kampsportslokaler att rekommendera. Även om ett betonggolv tål en hel del stryk så är det bra att ha någon form av absorbent, både för att stången inte ska studsa om du behöver släppa den, men också för att minska vibrationerna som kan skada din husgrund om du har otur.