Workout på dina villkor

Tips, Träning

Varför cykling är en bra träningsform

I Sverige är cykling en relativt populär träningsform, men det är inte alls lika vanlig som den kanske borde vara när man tittar på alla fördelarna med cykling. Men nu är det dags att belysa dessa fördelar och göra argumentet varför nästan vem som helst kan dra nytta av cykling som en träningsform.

Enligt uppgifter från 2014 tränar sex av tio svenskar regelbundet. Detta är ju långt från en optimal siffra, men det kunde ju så klart vara mycket värre. Vidare så rapporterade Sifo att gång var den mest populära träningsformen under 2016 med hela 56 % (med eller utan stavar), löpning kom på en andraplats med 31 %, styrketräning tog tredjeplatsen med 29 % och cykling kom in på fjärde plats med 24 %.

Att gång och löpning är populära kan ju till stor del bero på att de inte är materialsporter. Man behöver bara ett par passande skor så har man i stort sett allt man behöver för att komma igång med detta. Cykling kanske då ses som en dyrare träning att börja med, men det behöver inte alls vara så dyrt att köpa en cykel man kan träna med.

Varför ska man då satsa på cykling? Den första anledningen är något många säkert hört tidigare: cykling belastar inte kroppen på samma sätt som löpning och är perfekt för personer som har problem med knäna eller är överviktig.

Men även om detta inte är fallet är cykling en väldigt bra träningsform då man arbetar igenom hela kroppen. En av de största förbättringarna man kommer att se är så klart konditionen, och många som tränar löpning eller gång gör det just för att det är ett bra sätt att förbättra sin kondition.

Cykling kommer också kunna ha en positiv inverkan på ens rörlighet och smidighet, något som minskar risken för skador både under träning och i vardagslivet. Detta tillsammans med starkare muskler och bättre kondition låter väl som bra resultat från en enda träningsform?