Workout på dina villkor

Hälsa, Tips, Träning

Motionera under graviditeten och undvik besvär

Att motionera är ju positivt oavsett vilket tillstånd man befinner sig i och kan alltid hjälpa till att förebygga en rad olika problem med hälsan. Men när det kommer till just graviditeten finns det somliga som tror att det är bättre att bara ta det lugnt och röra på sig mindre. Men detta är verkligen inte fallet.

Att tro att motion inte är bra under graviditeten kanske kommer från att en eller flera delar av kroppen gör ont när man rör på sig och en tro om att det är något som bör väntas ut. Men många gånger gör det ont just för att kroppen inte är i stånd att riktigt hantera en del av förändringarna som sker, men hade varit det om man bara var i bättre form.

Nu är ju träning inte en lösning på absolut allt. Kroppen behöver ju andra saker under graviditeten också. Men vad träning hjälper en med går ibland bortom att bara var i god form, det kan även hjälpa en att undvika en del besvär och förebygga komplikationer. Fördelarna med att röra på sig under graviditeten är många. För ens eget välbefinnande kan det minska risken för illamående, ryggbesvär och även förstoppning. Man kan också märka en förbättring i ens sömn och förmågan att slappna av. Svullnader i områden som fötter kan också minska då motion förbättrar blodcirkulationen.

Genom att motionera under graviditeten kommer man även kunna minska onödig viktuppgång och det kommer bli lättare att komma tillbaka i god form efter graviditeten är över. Tänk dock på att målet med motion under graviditeten inte är att gå ned i vikt utan att helt enkelt må bättre. Att tappa vikt kan vänta tills efter förlossningen. Längre och längre in i graviditeten kommer man märka att vissa övningar blir svårare att göra. Men genom att följa ett träningsprogram speciellt framtaget för gravida kan man vara säker att det man håller på med inte är skadligt.