Workout på dina villkor

Hälsa, Tips, Träning

Vandra dig till god hälsa

Om du inte är person som gillar att gå på gymmet, eller hellre vill spendera tid utomhus under sommaren, kan vandring vara lösningen för dig. 

hiking_ nature 313668611

Genom att vandra får man uppleva natur och vackra miljöer samtidigt som man tränar. Att vara i skog och natur har en fantastisk effekt på kroppen: det tar bort stress, sänker blodtryck och göra oss mer harmoniska. I en enkät från 2005 svarade 80 % att vistelse i natur och skog behövs för att de ska må bra och känna livskvalité. Det finns knappt några nackdelar med att vistas ute i skogen! Vi blir också bättre problemlösare, får ökad kreativitet och så klart bättre hälsotillstånd.

Det finns gott om vandringsleder i Sverige, en del långa och andra kortare. De flesta bor nära en park eller ett promenadstråk i naturen. Man behöver inte alltid ta sig ut i fjället och tälta i flera dagar.

walking_342768113

 

Under arbetsveckorna räcker det med några långpromenader i veckan. Ingenting ger sådan stadigt och bra viktnedgång som promenader: det är ett säkert kort för den som vill gå ned i vikt (förutsatt att man håller sig till en allsidig och bra kost). Att intervallträna med promenader och vandring ger ännu bättre resultat med ökad viktnedgång speciellt runt buken. Genom att ta några långsammare promenader under veckan kan man gå med kuperade och snabbare terräng under vandringsturerna. Det är möjligt att bränna upp till 500 kalorier i timmen när man vandrar i skogen eller på fjället och det är mycket behagligare för kroppen än att gå på betong och asfalt.

Ska man åka bort och göra längre vandringar behöver man köpa in grundutrustning för att överleva på fjället. Man behöver rejäla kläder och även ett tält för att kunna övernatta. Därtill ska man ta med sig lämplig packning såsom spritkök, vattenflaska, regnkläder och första hjälpen-lådan. Man ska också vara kunnig i kartläsning och orientering för att klara av längre turer på okänd mark. Sedan borde man alltid berätta för någon vart man ska och hur länge man kommer vara borta, så att hjälp kan tillkallas om man går vilse och inte får kontakt med omvärlden.

camping_62122045