Workout på dina villkor

Löpning

Träna inför ett maraton

Att springa ett maraton kräver mycket förberedelser, speciellt om man aldrig sprungit ett maraton tidigare. Stockholms Marathon arrangeras i år den 30 maj så här kommer lite tips för den som funderar på att delta.

Motivationen är en mycket viktig del av att träna inför ett maraton, iform har ett par tips som kan vara bra att tänka på innan man börjar.

Är man i god form kan det ändå ta månader att förbereda sig för sitt första maraton, Det är viktigt att man sätter upp realistiska mål.

Ett misstag som många gör är att träna hårt ända upp till maratonloppets startdatum, det är viktigt att börja trappa ned i god tid och att lägga in vilodagar under veckorna. Man vill vara i form men också fräsch och utvilad när den stora dagen kommer.

När man springer ett maraton kommer man inte hålla samma tempo som under de vanliga träningspassen, detta kan göra så att kroppen inte är van vid tempot, något som kan ställa till med besvär under loppet. Därför bör man se till att en del av träningen verkligen sker i samma tempo som man räknar med att hålla under loppet.

Lyssna noga till kroppen och försök aldrig att träna igenom smärta, detta kan leda till skador och helt plötsligt hamnar man långt efter i sin träning. Ta det lugnt och försök ta reda på orsaken till ömheten eller smärtan.

Under långvarig träning är det bättre att den utförs på mjukare underlag som grusvägar och skogsstigar. Hårdare underlag belastar både leder och senor mer.

Träna inte bara löpning, det är bättre för kroppen om det pressas på olika sätt, det stärker helheten och är helt enkelt allmänt bra för hälsan.

Vänj koppen vid att dricka och kanske till och med äta något under längre träningspass, på detta sätt kan man undvika otrevliga överraskningar som dyker upp under maratonloppet.

Distansträning är a och o när man förbereder sig inför ett maraton. Man bör löpa minst fyra pass som varar mellan två och tre timmar innan själva loppet, och den sista bör göras senast två veckor innan loppet

2015 är 37:e gången som ASICS Stockholm Marathon anordnas och det är ett stort sportevent i Sverige, så stort att många spelföretag som Betsafe lägger upp odds för de stora namnen som deltar. Loppet är strax över 42 km långt och över 21,000 personer från hela världen förväntas delta. Starten sker på lördagen den 30 maj kl 12.00.